یکی از خوراکیهایی که تا بهحال همگی طعم دلپذیر آن را چشیدهایم نبات است. نبات محصول ترکیبی آب و شکر است که در دمای معین به روشهای سنتی و صنعتی تولید میشود. این الماس خوراکی از دیرباز نشانهی شادی و جز جدانشدنی سفرهعقد بوده، که خواص شگفانگیزی در آن نهفته است. با ما همراه باشید تا با خواص آن در این مقاله آشنا شوید.
ساخت نبات
نبات از محلول اشباع شکر در آب به وجود می آید که طی یک مکانیزم فیزیکی تابع زمان و دما، متبلور شده و به صورت کریستالهای زیبا شکل میگیرد. تهیهی نبات در منزل هم کار چندان دشواری نیست. احتمالا شما هم در زمان مدرسه از روی کتاب حرفهوفن یکبار درست کردن این بلورها را تجربه کردهاید.کافی است کمی صبر و حوصله به خرج دهید و تا تشکیل کامل بلورها آن را جابجا نکنید.
انواع نبات
در دستهبندی نبات میتوان دو پارامتر شکل ساختاری و طعم آن را در نظر گرفت.
انواع نبات از نظر شکل ساختاری :
- شاخه نبات : برای تهیهی این شکل از نبات از نخ در هنگام متبلور شدن آن استفاده میکنند.
- نبات چوبی : از چوبهای نازک یا نی پلاستیکی جهت تشکیل نبات استفاده میشود که این شکل از نبات اخیرا بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
- نبات دندانه : این شکل از نبات مقاومت کمتری نسبت به شکلهای قبلی آن دارد و در نتیجهی بستهبندی به راحتی خرد شده و میتوان بدون مشکل خرد کردن و شکستن هر اندازه که نیاز است در چایی از آن استفاده کنید.
- نبات مخلوط : این دسته از نباتها به صورت تخته ، از دیوارهها و کف پاتیل به شکل نامنظم جدا شده و بیشتر به صورت فله به فروش میرسد.
- پرده نبات: این نبات از لحاظ کیفیت تفاوتی با نبات شاخهای یا چوبی نداشته و تنها تفاوت آن نازک و ترد بودن آن است.
- پودر نبات : قابلیت حلشدن بالا، این مدل نبات را با دیگر انواع آن متمایز کرده است. این شکل از نبات کمی درشتتر از دانهی شکر بوده و جهت مصرف در هتلها و کافیشاپها انتخابی هوشمندانه است.
انواع نبات از نظر طعم :
نبات طعمدار از ترکیب آب و شکر با طعمدهندهها تشکیل می شود. از انواع آن می توان به نبات زعفرانی، نبات هلدار، دارچینی ، آویشن ، زنجبیلی ، نعنایی ، گلگاوزبان ، لیمویی و ساده سفید اشاره کرد.
موارد مصرف نبات :
رایجترین شکل مصرف نبات، میلکردن آن با چای است. اما از دیگر موارد مصرف آن میتوان به تزئین سفرهی عقد و تهیه شربت نیز اشاره کرد.
خواص درمانی نبات :
قبل از بررسی خواص درمانی نبات باید به این نکته اشاره کرد که این خوراکی شیرین طبعی گرم داشته و برای افراد سردمزاج گزینهی درمانی مناسبی است. و به واسطه در دسترس بودن ، آسانترین درمان است.
- درمان دلدرد و مشکلات گوارشی: رایجترین دلیل مصرف چای نبات درمان دردهای گوارشی است که از گذشته تا به امروز داروی مورد علاقه مادران بوده است.
- درمان اسهال: اگر نبات را روی حرارت قرار دهید مانند کارامل تغییر رنگ داده و خاصیت ضد اسهالی پیدا میکند.
- درمان تکرر ادرار: این مورد در طب سنتی تاکید شده است. کسانی که به اصطلاح ، به ضعف مثانه دچار شده اند روزانه مقداری نبات در دهان خود قرارداده و آب آن را ببلعند.
- کاهش خستگی و رفع خوابآلودگی: افرادی که مجبور به رانندگی در طول شب هستند میتوانند با مصرف چای و نبات زعفرانی خستگی و خوابآلودگی را از خود دورکنند.
- بهبود سرفه : مکیدن یک تکه نبات به رفع درد سینه ، تنگینفس و بهبود سرفه کمک میکند.
- افزایش سوختوساز بدن: نبات از ساکارز تشکیل شده و خیلی سریع جذب بدن میشود. در نتیجه سبب تقویت عضلات شده و سوختوساز بدن را بالا میبرد.
- درمان جاری شدن آب دهان: افرادی که با این مشکل مواجه هستند بهتر است قبل از خواب نوشیدنی گرمی همراه با نبات میلکنند.
- تقویت حافظه در افراد مسن: مصرف آب جوش به همراه نبات یا چای نبات در افراد مسن که دچار کم حواسی شده اند، کمک بزرگی میکند.
- رفع بلغم: در طبسنتی از نشانههای بلغم به نقرس، فلج شدن قسمتی از بدن، رعشه و … اشاره شده است که درمان آن را مصرف مداوم نبات، نبات داغ، چای نبات و آب جوش نبات ذکر کردهاند.
- ضد نفخ و ملین: نبات به دلیل طبع گرمی که دارد به رفع نفخ و یبوست کمک میکند.
مضرات مصرف نباتمضرات مصرف نبات :
مصرف بیش از اندازه هر ماده خوراکی باعث مشکلاتی میشود. حتی اگر این ماده ویتامین ضروری بدن باشد. مصرف بیش از اندازه نبات به دلیل مقدار زیاد ساکارزی که دارد باعث افزایش قندخون شده و مخصوصا برای افراد دیابتی خطرناک است.
همچنین در مواردی که به صورت غیر اصولی تلاش به تولید نبات زعفرانی میکنند، از رنگهای مضر به جای زعفران استفاده کرده و باعث خطرات جانی میشوند.
نظرات کاربران